GOMORI

Gomori er en spesialfargemetode som påviser karbohydrater i vevet. Metoden betegnes som en argyrofil metode fordi det kreves et ekstra reduksjonsmiddel (1). Gomori benyttes spesielt til farging av lever for å få frem de retikulære fibrene, som består av type III kollagen. Fremheving av de retikulære fibrene kan bidra til vurdering av leverens arkitektur i leverplatene. For eksempel kan utvidelser detekteres som følge av neoplastiske og regenerative tilstander eller ødelagte retikulære fibre ved cellenekrose. Gomori kan også benyttes som fargemetode for å vurdere retikulære fibre i for eksempel beinmargen eller nyrene (2).

Gomori er en sølvsaltmetode som baserer seg på redoksreaksjoner der karbohydrater i vevet reduserer sølvsalt ved hjelp av et reduksjonsmiddel. De reduserte sølvionene etterlater seg et svart presipitat i vevet (2). 

Metoden består av flere hovedtrinn (1):

  1. Oksidasjon
  2. Reduksjon
  3. Sensibilisering
  4. Sølvbad
  5. Fremkalling
  6. Toning
  7. Fiksering

Oksidasjon: For å få frem reduserende grupper i retikulin benyttes et oksidasjonsmiddel, for eksempel kaliumpermanganat (KMnO4). Grupper som involveres i redoksreaksjonen vil være karbohydrater i de retikulære fibrene. Disse blir oksidert til aldehydgrupper. 

Reduksjon: Et viktig trinn for å fjerne overskudd av brunstein, dersom bruk av kaliumpermanganat i tidligere oksidasjonstrinn.

Sensibilisering: Vevskomponentene blir i dette trinnet mer «følsomme» for sølvbadet. Her benyttes jernalun som bidrar til delvis blokkering eller deblokkering av aktive grupper.

Sølvbad: I dette trinnet er det to mulige reaksjoner som kan forekomme.

  1. Et lite antall sølvioner reduseres til metallisk sølv. Her vil reduksjonsreaksjonen skje på de reduserende gruppene i vevet, aldehydgruppene. På grunn av at sølv har en lav tetthet, kan det være vanskelig å se presipitatet i mikroskopet.
  2. En uspesifikk reaksjon der sølvioner og eventuelt ladede sølvkomplekser bindes til negative grupper i vevet. Negative grupper i vevet omfatter sulfat i karbohydrater, fosfat i nukleinsyre samt karboksyl i karbohydrater og proteiner.

Fremkalling: Ved å benytte en reduktant vil et sølvpresipitat felles ut på områdene der sølvreaksjonen oppstod i sølvbadet. Dette trinnet tydeliggjør sølvfargen og blir dermed omtalt som et fremkallingstrinn.

Toning: Gull har høyere potensial enn sølv i spenningsrekken. Gull benyttes dermed i dette trinnet for å bytte ut metallisk sølv, Ag(s). Se reaksjonslikning.

3Ag(s) + Au3+ → 3Ag+ Au(s)                                                                                                 

Trinnet bidrar til å fjerne uspesifikk bakgrunnsfarge og får frem kontraster i vevet. Dette trinnet er et irreversibelt trinn, og det er derfor viktig å sjekke i mikroskopet etter reduksjonstrinnet. 

Fiksering: Et viktig trinn som sørger for å fjerne ikke-redusert sølv eller gull ved hjelp av kompleksdannelse med natriumthiosulfat. Molekylene fjernes og hindrer eventuelle etterreaksjoner som kan føre til at tidligere fargede strukturer mister sin farge.

Ved å benytte Gomori som fargemetode vil retikulære fibre farges svart med en grålig eller lys rosa bakgrunn. Kjerner farges grå (3), mens kollagene fibre fremstår som rød.

Leversnitt farget med Gomori, 100x forstørrelse

Lær mer om hvordan ulike leversnitt farget med Gomori ser ut her.

Referanser

1: Lyon, Hans, A. P. Andersen, E. Hasselager, P. E. Høyer, M. Møller, P. Prentø, B. van Deurs. Theory and Strategy in Histochemistry. 1. utgave. Copenhagen, Denmark: DRS Forlag; 1997.

2: Krishna M. Role of special stains in diagnostic liver pathology. Clin Liver Dis. 2013;2(S1):S8–10.

3: Bancroft, John D., Gamble, Marilyn. Theory and Practice of Histological Techniques. 6. utgave. Elsevier, Churchill Livingstone; 2008.